Automatic spinal diagnostics based on moiré phenomenon

OData support
Supervisor:
Antal Ákos
Department of Mechatronics, Optics and Engineering Informatics

Jelen diplomatervezés beszámoló egy olyan komplex, moiréjelenségen alapuló gerincdiagnosztikai mérőrendszert hivatott bemutatni, amely nagyban elősegíti a napjainkban népbetegségnek számító scoliosis mértékének számszerű meghatározását. Maga a rendszer egy képrögzítő berendezésből, egy projektorból, valamint egy számítógépes szoftverből áll. Felépítése igen egyszerű és konvencionális eszközigényének köszönhetően relatíve olcsó.

E három egység által mesterségesen létrehozott moiréjelenség során kialakuló ,,rojtok'', mint a felületet jellemző szintvonalak alapján a gerincdeformitás mértékét megadó Cobb-fok könnyedén számolható. A \textsc{Java} nyelven megírt számítógépes szoftver mind a moiréhatás kialakításában, mind az így nyert adatok kiértékelésében segítséget nyújt, nem feledkezve meg olyan fontos szempontokról, mint az egyszerű kezelhetőség és az alacsony hardverigény. További célja a központi adminisztrációs hálózathoz történő csatlakozás, valamint a páciens adatok ahhoz igazított menedzselése is. Használatával a korábbi kézi Cobb-fok meghatározási módszereknél jóval gyorsabban és egyszerűbben állapítható meg a beteg diagnózisa, ezáltal lecsökkentve annak várakozási idejét, növelve komfortérzetét.

Mindemellett mobil platformra történő implementálásával, egy megfelelő mobil készülékkel kiváló eszközként funkcionálhat iskolai szűrővizsgálatoknál.

Downloads

Please sign in to download the files of this thesis.