Electrical field's distribution in the transformer windings

OData support
Supervisor:
Dr. Németh Bálint
Department of Electric Power Engineering

Összefoglaló

A nagytranszformátor az egyik alapja a villamos-energia rendszernek. Tervezése nagy szakértelmet, precizitást, csapatmunkát igényel. Hazánkban egyedüliként a CG Electric Systems Hungary Zrt. tervez és gyárt nagytranszformátorokat.

Szakdolgozatomat – villamos tér vizsgálata egy nagytranszformátor tekercselésében – a CG. Electric Systems Hungary Zrt.-nél készítettem, ahol egy HOS 16000/123 típusú transzformátor tekercselésének térvizsgálat szimulálását modelleztem és értékeltem ki.

A transzformátor általános specifikációjából indultam ki, amit a vevői igények alapján állítanak össze. Ismertetem általánosan a transzformátor felépítését, működési elvét, kiemelt figyelemmel a transzformátor tekercselésére, ezzel egy általános képet adva a transzformátorról, mint a villamos ipar alap berendezéséről.

Bemutatom a tekercselés villamos tér eloszlás szimulálásának modellezését és megjelenítését egy gyakorlatban alkalmazott szoftver segítségével, valamint számítását és kiértékelését a nemzetközi szabványok által meghatározott értékeket figyelembe véve

Downloads

Please sign in to download the files of this thesis.