100 Gigabit Ethernet-képes eszközök funkcionális- és teljesítmény-analízise

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varga Pál
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Egyre nagyobb kapacitású adatközpontok jelennek meg, illetve már a vezetékes hozzáfé- rési hálózatokban is elérhető akár az 1 Gbit/s-os kapcsolat. E tendencia következtében a maghálózatban is folyamatosan nőnek a sávszélesség-igények, mely során egyre elterjed- tebbé válnak a 100 Gbit/s-os Ethernet szabványt támogató eszközök. Mivel azonban ezek a termékek széles körben változnak – különböző porttípusokkal rendelkezhetnek, a zikai szintű kommunikációban is eltérőek lehetnek és a használt modulok is változhatnak –, bonyolult az összehasonlításuk.

E dolgozat célja összehasonlítani több különböző típusú eszközt funkcionálisan és ab- ban a tekintetben is, hogy az elméletileg elérhető teljesítményüket a valóságban mennyire képesek elérni. Ehhez szükség van olyan mérőeszközre, amely képes az Ethernet szabvány szerint működő 100 Gbit/s-os sávszélességű termékek vizsgálatára. Mivel többféle eszköz mérése és összehasonlítása a cél, így fontos az eltérő körülmények megteremtése a vizsgá- latok során annak érdekében, hogy minél szélesebb körű felhasználás mellett tesztelhetőek legyenek az eszközök.

Az egyes mérési és vizsgálati folyamatok során gyelembe kell venni a hálózatok tesz- telésénél betartandó szabványokat a minél pontosabb eredmény elérésének céljából. A dolgozat tartalmazza ezen szabályokat és a tesztek során a betartásuk módját, illetve hogy egy-egy beállítás esetén mik a rendszer szűk keresztmetszetei.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.