1-es típusú cukorbetegek vércukorértékeinek feldolgozása mesterséges hasnyálmirigy szabályozási rendszerének kialakításához

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A cukorbetegséget a Nemzetközi Egészségügyi Világszervezet (WHO) a jövő népbetegségének tekinti, emiatt a kutatására kiemelt figyelmet kell fordítani. A modern kor technikai fejlődése olyan eszközöket adhat az orvosok kezébe, melyek forradalmasíthatják a diabétesz mellitusz kezelését, a páciensek vércukorszintjének normál határok között tartását, ezáltal a betegek számára egészséges emberek életkörülményeinek megfelelő életminőséget biztosíthatnak.

Az orvosi és műszaki tudományterület összeolvadása lehetővé teszi egy olyan mesterséges hasnyálmirigy megalkotását, amely detektálva a páciens vércukorszintjét a beépített szabályozó algoritmus segítségével képes kiszámolni és adagolni a szükséges inzulinmennyiséget, amelyet a beteg szervezet nem tud biztosítani önmaga számára. Így az 1-es típusú cukorbetegek, főként gyermekek élete egyszerűbbé és biztonságosabbá válik, hiszen a mesterséges hasnyálmirigy leveszi a terhet a beteg válláról, ezentúl az algoritmus határozza meg a szükséges inzulin mennyiségét, csökkentve a lehetséges emberi tévedés okozta egészségügyi károsodás, akár kóma vagy halál kockázatát.

A szakdolgozatomban ezen mesterséges hasnyálmirigy szabályozási rendszerének kialakításához szükséges, valós páciensek vércukorértékeinek feldolgozását valósítottam meg. A valós, klinikai adatok teszik lehetővé, hogy az algoritmus a lehető legpontosabban, ám mégis a betegekre általánosan képes legyen megállapítani az adott pillanatban szükséges inzulinbevitelt. Az adatokat feldolgozása és a szimulátor számára megfelelő formátumba alakítása Matlab környezetben történik, megfelelő, tesztelést lehetővé tevő hibakereső modulok beépítésével. Az adatok feldolgozása után a szimulátor bemenetén és a szimuláció elvégzése után kapott kimenetén megjelenő értékek statisztikai feldolgozását megvalósító kódot is elkészítettem, amely lehetővé teszi az algoritmus hatékonyságának leggyorsabb tesztelését.

A szakdolgozatom során a legnagyobb körültekintéssel kezeltem a páciensek teljes anonimitását.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.