1-es típusú diabétesz modell-prediktív szabályozási lehetőségei

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Levente
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napjaink egyik fő civilizációs betegsége a cukorbetegség, vagy diabetes mellitus, mely a szervezet anyagcseréjének krónikus megbetegedése. A betegség oka a hasnyálmirigy által termelt inzulin nevű hormon hiánya (abszolút hiány), vagy a szervezet inzulinnal szembeni érzéketlensége (inzulinrezisztencia, relatív inzulinhiány), esetleg mindkettő. Abszolút vagy relatív inzulinhiány következtében a vércukorszint megemelkedik, és ez okozza a betegség fő tüneteit.

A szervezet cukorháztartásának modellezése már a 70-es évek óta aktív kutatási terület, így meglehetősen sok matematikai modell készült a glukóz-inzulin anyagcsere-folyamatairól.

Diplomamunkámban kettő általam kiválasztott modellre illesztettem modell-prediktív szabályzót, melyek a Mosca-Zhang korlátozó feltételeket alkalmazzák. Ezen szabályzók felépítését és működését ismertetem. Mivel az irodalomban elsősorban az állapotteres irányításokat alkalmaznak, és a gyakorlatban kizárólag egyetlen állapotváltozó mérhető, ezért szükséges egy Kálmán szűrő illesztése is a modellre, mellyel annak állapotait becsüljük.

A modell-prediktív szabályzók teljesítményét összehasonlítom az ugyanezen modellekre illesztett modern robosztus szabályozási módszerek (ezen belül a minimax módszerként ismertté vált kiterjesztett LQ, vagy H2/H∞ módszer) teljesítményével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.