3D dinamikus utcai környezet analízise LIDAR pontfelhősorozat alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szécsi László
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Dinamikus városi környezetek felügyelete központi feladat forgalomirányítási, környezetvédelmi, baleset- és bűnmegelőzési alkalmazásokban. A képi információn alapuló automatikus elemzést azonban nehezíti a térfigyelő kamerák korlátozott látótere, az objektumok sokszínűsége, sokszoros objektum-takarások jelenléte és a képsorozatok minőségi függősége az aktuális megvilágítási és időjárási viszonyoktól.

A mozgó autóra helyezhető LIDAR szenzor olyan mérési sorozatot szolgáltat, ahol az egyes képkockák háromdimenziós pontfelhők, koordinátarendszerük pedig a jármű haladását követve változik. Így közvetlenül nyerhetünk pontos 4D (tér + idő) geometriai információt a helyszínről, azonban a ritka pontfelhősorozatok elemzése és értelmezése számos ponton összetettebb megközelítést kíván, mint a statikus térbeli mérések vagy a hagyományos 2D képek sorozatainak kezelése. A szigorló hallgató feladata olyan LIDAR pontfelhő elemző funkciók elkészítése, amely hozzájárul a összetett környezetelemző funkciók megvalósításához.

A szakdolgozat elkészítése során a hallgató feladata a LIDAR alapú érzékelési technológia bemutatása, a szakirodalom eddigi eredményeinek és főbb kihívásainak elemzése földi LIDAR szenzorok mérésein alapuló városi környezet analízisével kapcsolatban, eljárás elkészítése LIDAR szenzor pontfelhő sorozatának szegmentációjára (különítsen el különböző szemantikai osztályokat, például úttest, magas fal, növényzet, utcai objektum), automatikus eljárás készítése a mozgó platformról készített utcai pontfelhők összefűzésére, az intenzitás csatorna felhasználhatóságának vizsgálata, valamint a megvalósított funkciók hatékonyságának elemzése és továbblépési lehetőségek megfogalmazása.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.