3D hatásokat alkalmazó portál tervezése és fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Magyar Gábor Béla
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A grafikus hardverek számítási teljesítményének rohamos növekedésével egyre több olyan alkalmazás jelenik meg, amelyik igyekszik szebb és használhatóbb felhasználói felületet nyújtani a korszerű hardverekben rejlő lehetőségek kihasználásával. Ez a fejlődési irány a ma használt elektronikai eszközeink legtöbbjében megfigyelhető a mobiltelefonoktól a PC-ken át a televíziókig. Egyre több eszközünk csatlakoztatható az internetre is, hogy az ott található tartalmakat is meg tudja jeleníteni, ezáltal az eszközök funkciói némileg összemosódnak. Az internet egyik leggyakrabban használt tartalomtípusának, a weboldalaknak a megjelenítésére szinte minden ilyen eszköz alkalmas.

Jogosan merül fel a kérdés, hogy ezek a sokféle platformon megjelenített webes tartalmak hogyan tudják kihasználni a megjelenítő eszközökben rendelkezésre álló grafikus erőforrásokat. Az egyik alkalmazható technológia a WebGL szabvány, amellyel a grafikus hardverek számítási teljesítményét kihasználva látványos, dinamikus webes tartalmak hozhatók létre. A technológia nagy előnye, hogy nyílt szabvány, amelynek kialakításában a különböző böngészőgyártók is aktívan részt vesznek, ezért a megjelenítésre képes szoftverek ingyenesek és folyamatosan fejlődnek, valamit a tartalmak előállításához sem szükséges speciális fejlesztőeszköz.

A 3D-s hatásokat számos módon lehet alkalmazni a webportálokon. Az esztétikus kinézet vagy a figyelmet lekötő interaktív reklámalkalmazások létrehozása mellett olyan funkcionális többletet is nyújthat a beépítésük, amit nagyobb, például oktató jellegű portáloknál is lehet alkalmazni, de akár olyan kisebb weboldal elemek készítésénél is hasznos lehet, mint a captcha-feladványok. A használatuk során azonban érdemes körültekintően eljárni, például hogy a tényleges funkciókról ne vonják el a figyelmet, vagy hogy a látáskorlátozottak számára ne megnehezítsék a portál használatát, inkább könnyítsék azt.

E munka célja egy olyan portál létrehozása volt, amely 3D-s hatásokat alkalmaz a fellelhető technológiák alkalmazásával és a grafikus hardverek erőforrásainak kihasználásával.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.