3D képfeldolgozás NI FPGA platformon

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fehér Béla
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

3 D képfeldolgozás NI FPGA plattformon

A Diplomatervem elkészítése során a feladatom egy képfeldolgozó rendszer megalkotása volt NI FPGA platformon. A feladatot a Xilinx ISE fejlesztői környezetben rendelkezésre álló technológiai modulok segítségével oldottam meg. A feladathoz a motivációt az jelentette, hogy napjainkban a képfeldolgozási feladatok fókusza egyre inkább a valódi 3D képfeldolgozás felé fordul. Az NI FPGA platform kialakítása pedig pontosan erre, a 3D-s képfeldolgozási feladatra kínál megoldást, nagyteljesítményű feldolgozó egységeivel és nagy sávszélességű memória modul kialakításával.

Sikerült egy olyan FPGA konfigurációt létrehoznom, amely képes egy kamera valósidejű használatára CameraLink interfészen keresztül. A kész rendszer képes felvenni frameket, melyek vörös cián szemüveggel nézve 3D hatást keltenek.

A rendszervezérlési és rendszerfelügyeleti funkciókat egy Microblaze softcore processzor látja el. A fejlesztéshez használt CB-140 PMCL típusú kamerától érkező framek egy DDR2 típusú memóriamodulba íródnak. A memóriavezérlést a Xilinx által tervezett MPMC (Multi Port Memory Controller) egységgel oldottam meg. A framek megjelenítése egy 640*480 felbontású DVI monitoron történik, melynek meghajtását Xilinx XPS TFT IP vezérlő segítségével végzem.

A diplomatervem összefoglalójában említett funkcionális egységeken kívül, számos egyéb hardver és szoftver egység használatával oldom meg az áramkörön belüli adatmozgatást.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.