3D nyomtató fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Viktor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban egyre nagyobb teret nyer a háromdimenziós nyomtatók felhasználása, nemcsak ipari, hanem otthoni környezetben is. Ez a technológia lehetőséget nyújt az otthoni prototípus készítésre, illetve olyan, kis darabszámú polimer alkatrészek létrehozására, amelyeket más módszerekkel nem lehet költséghatékonyan elkészíteni.

Feladatomként egy olyan rendszer létrehozását választottam, amely a jelenleg piacon kapható nyomtatók képességeihez hasonló tulajdonságokkal (pontosság, sebesség) képes létrehozni, egy alkalmas háromdimenziós terv fizikai mását, választott polimerből.

Az olvasó a dolgozat folyamán végigkövetheti egy háromdimenziós nyomtató tervezési és megvalósítási fázisait, beleértve az elektronikai hardvertervezést és kivitelezést, beágyazott szoftverfejlesztést és a mechanikai tervezést, kivitelezést is.

Az eszköz a dolgozatban ismertetett extruderes nyomtatási metódussal dolgozik, egy építőfej segítségével, bovdenes száltovábbítással. Terv szerint 300mm x 300mm x 300mm-es céltárgy megépítésére lesz képes, ami minden irányban nagyobb, mint az egyszerű felhasználóknak célzott, boltban kapható vetélytársainak maximális kimenő mérete. A pozicionálásért felelős motorok a nagyobb utazás sebesség (és ezáltal gyorsabb nyomtatás) elérése érdekében egyenáramú motorokkal, a forgó mozgás átalakítása transzlációssá szíjhajtás segítségével történik. Különlegessége a hasonló kategóriában egyedülálló fűthető kamra, amely a tapasztalatok szerint tovább javítja a nyomtatás minőségét.

A megépített nyomtató segítséget nyújthat későbbi szakmai, és nem szakmai jellegű projektek alkatrészeinek elkészítésében.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.