3D nyomtató vezérlés mikrokontrolleres rendszerrel

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Szabolcs
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

3D nyomtatás, gyors prototípus gyártás - ezekkel és hasonló szavakkal van elárasztva az internet amióta a 3D nyomtatás megfizethetővé vált a hétköznapi embereknek számára is. A technológia jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, fejlesztők újabb és újabb ötletekkel álltak elő, melyben az open-source online társadalom is jelentős szerepet vállalt.

A dolgozatom célja egy 3D nyomtató vezérlő áramkörének valamint szoftverének megtervezése és megvalósítása, mellyel a napjainkban kapható kommerciális FDM 3D nyomtatók vezérelhetővé válnak.

Dolgozatom bevezetéseként bemutatom, hogy milyen 3D nyomtatási technológiák állnak ma rendelkezésünkre. Ezután részletesen ismertetem a teljes hardvertervezés folyamatát mely kiterjed magára a vezérlő áramkörre valamint a kézi kezelőfelületre. Az általam választott megvalósításban nem csupán egy mikrovezérlő, hanem egy mikrovezérlő és egy programozható logikai áramkör (FPGA) szinergiája alkotja a rendszert, így az ezen egységek közötti feladatmegosztás is ismertetésre kerül. A beszámolóm az FPGA és a mikrokontroller szoftverfelépítésével és működésével folytatódik, mely áttekintést ad mind a teljes beágyazott szoftver működéséről mind a hozzá kapcsolódó felhasználói felületről. Az elkészült eszköz működését áramköri mérésekkel szemléltetem dolgozatom zárásaként.

A Diplomaterv keretében megterveztem a vezérlő áramkört, a kézi kezelőfelületet és megvalósításra kerültek a működésért felelős szoftverek is. Az elkészült beágyazott eszköz működését áramköri mérések igazolják.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.