3D objektumok valósidejű illesztése kameraképekbe autóipari alkalmazásokhoz

OData támogatás
Konzulens:
Szántó Mátyás
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

A vezetéstámogató rendszerek fontos szerepet játszanak az utak biztonságosabbá tételében. Akár egy egyszerű figyelmeztetés is elég lehet, hogy egy sofőr figyelmetlenségéből ne történjen tragédia. Elképzelhető, hogy a jövőben a vezetés feladatát teljesen átveszik összetett számítógépes rendszerek, de addig is nagy mértékben megkönnyíthető környezetünk folyamatos figyelemmel kísérése, biztonságunk megőrzése.

Mindannyiunk érdekében kiemelten fontos, hogy napjaink autógyártói nagy hang-súlyt fektessenek ezen rendszerek folyamatos fejlesztésére. Az irány biztató: az ultra-hangos és kamerás rendszerekkel felszerelt járművek megjelentek a piacon, bár a LIDAR technológia továbbra is túlságosan drága a széleskörű felhasználáshoz.

Diplomaterv munkám célja, hogy fontos, a technológiához kapcsolódó ismereteket szerezzek. A gépi látás és 3D grafika szakterületeit ötvözve egy olyan rendszert szeretnék elkészíteni, mely képes adott objektumok felismerésére a látható környezetben, majd ez alapján valósidejű vizuális visszajelzést szolgáltasson, a rendelkezésemre álló minden-napi eszközök által meghatározott keretek között.

Ez a dokumentum foglalja össze két féléves munkámat. Az első felében főként a választott programnyelv (C++) és annak szükséges könyvtárainak (OpenGL, OpenCV) használatába nyertem betekintést, ezen kívül elkészítettem a szoftver vázát, moduljainak egyszerű változatát. A második félévben ezeket a modulokat fejlesztettem tovább, összetettebb objektum detekciót és azok térbeli hozzávetőleges elhelyezését eredményezve.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.