3D tájrekonstrukció térképek magasságvonalai alapján

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kővári Bence András
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban kedvelt szabadidős tevékenység a túrázás, a hegymászás, de különböző sportágak, mint például a tájékozódási futás és kerékpározás, szintén népszerűek. Ezeknek a tevékenységeknek a leggyakoribb kiegészítője a térkép, mellyel megtervezhetjük, követhetjük útvonalunkat.

A térképek hátránya, hogy csak egy felülnézeti, kétdimenziós képet adnak a terepviszonyokról, amely megnehezíti egy hosszabb útvonal tervezésénél a magasságkülönbségek megítélését. Ez a probléma viszont megoldható egy térbeli modell segítségével, melyet a térkép alapján készítünk a domborzatról.

Diplomamunkámban bemutatom a szintvonalak térképből való kinyerésére alkalmazott képfeldolgozási módszereket, a kinyert szintvonalak feldolgozható adathalmazzá alakítását és a kapott adatokból a háromdimenziós modell elkészítését. Ismertetem a munka során felmerült problémákat és a megoldásuk mögött rejlő tervezői döntéseket.

Az ismertetett módszereket egy saját készítésű grafikus felületű program segítségével mutatom be, melynek modelljét szintén tartalmazza a dolgozat. Továbbá bemutatok néhány hasonló funkcionalitású kereskedelemben kapható, illetve ingyenesen elérhető szoftvert is.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.