3D technológiák vizsgálata és 3D videó-folyam átkódolása

OData támogatás
Konzulens:
Kulik Ivett
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A 3D videózás elterjedése mind a szórakoztatóiparban, mind a háztartásokban egyre nagyobb méreteket ölt. Az interneten áthaladó 3D multimédiás tartalmak is egyre gyakoribbak. A 3D videók elterjedéséhez az utóbbi időben megnövekedett igényen kívül a 3D technológiák, és a 3D videó kódolók gyors fejlődése is hozzájárult.

Szakdolgozatom egyik fő célja a napjainkban elterjedt 3D technológiák és 3D videó-kódolók megismerése és összefoglalása volt, emellett a napjainkban elérhető 3D tartalmak átkódolására használt eljárások ismertetése is szerepelt a célkitűzések között. A szakirodalom mai álláspontjának bemutatásán kívül dolgozatom másik fő célja olyan 3D sztereoszkópikus videó átkódolásokat végzése, amelyek alkalmasak a felhasználói élmény vizsgálatára.

A videó kódolásának minősége jelentősen befolyásolja a felhasználó által tapasztalt minőséget, vagyis az élményminőséget (Quality of Experience, QoE). A 3D videók átkódolása során ennek megfelelően olyan paramétereket változtattam meg, amelyek nagymértékben meghatározzák a videó minőségét. A konverziót az ffmpeg elnevezésű program segítségével valósítottam meg. Az alkalmazás helyes működésének vizsgálatára írtam egy alkalmazást, amely az átkódolt videókból képkockákat vág ki, és az így kapott képek között fennálló különbséget elemzi.

Az élményminőség vizsgálatára biztosított videó-átkódolásokon kívül elvégeztem további feladatokat is. A Movavi Video Converter 3D nevű alkalmazás segítségével 2D filmeket 3D filmekké alakítottam át, továbbá ffmpeg használatával megváltoztattam a kiválasztott 3D videó elkódolását. Az utóbbi eredményeit egy több főből álló szubjektív mérés kereteiben is ellenőriztem.

Szakdolgozatom főleg azoknak hasznos, akik szeretnének átfogó képet kapni a jelenleg elérhető 3D technológiákról és a napjainkban szabványos 3D videó-kódolási eljárásokról, valamint szeretnének megismerkedni a 3D tartalmú videók átkódolásának lehetőségeivel.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.