3D videó felvételtechnika

OData támogatás
Konzulens:
Kovács Imre Dr.
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Szakdolgozatomban az egyre elterjedtebb 3D mozgókép tartalmak működését, előállításuk, továbbításuk és megjelenítésük kérdéseit vizsgálom.

Foglalkozok az emberi térlátás összetevőivel, az egy szem és a két szem számára elérhető mélységérzékelési tényezőkkel, valamint a felvételkor és vetítéskor megjelenő alapkérdésekkel.

Bemutatom a térlátás élményét előidézni képes kijelzési és vetítési módszerek működését. A 3D megjelenítés alapfeladata, hogy a néző bal és jobb szeme eltérő képet lásson, ennek megvalósítására szemüveges, és szemüveg nélküli megoldásokat is alkalmaznak.

Ezt követően a kétszeres adatmennyiséggel rendelkező 3D tartalom tárolásának, továbbításának és megjelenítésének formátumai, kódolási módszerei kerülnek bemutatásra. Bizonyos formátumok kompatibilisek a hagyományos eszközökkel, felbontás csökkenés árán.

Majd a 3D felvétel előállítás módszereit veszem sorra. A két kép létrehozására a nagy produkciókban általában két kamerát használnak, de léteznek egy testű két objektíves kamerák, és számítógépes megoldások is.

Végül a 3D filmkészítés és élő műsor készítés munkamenetét, eszközeit mutatom be, különböző gyártók kínálatán keresztül. Az egyre fejlettebb eszközök és szoftverek célja, hogy az üzemeltetéshez szükséges idő ne növekedjen meg jelentősen a hagyományos technológiákhoz képest, a munkamenet minél gyorsabb és egyszerűbb legyen.

A dolgozatom célja, hogy az olvasó átfogó képet kapjon a 3D technológiák működéséről, lehetőségeiről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.