3D videó-folyamok QoE vizsgálata idő függvényében különböző megjelenítési eszközökön

OData támogatás
Konzulens:
Kulik Ivett
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

Habár az első 3D filmet 1953–ban mutatták be, annak elterjedése csak az elmúlt években következett be. A 3D filmek népszerűsége hatalmas ütemben növekedett, és növekszik a mai napig is. Így nem olyan nehéz azt gondolni, hogy pár éven belül már nemcsak a mozikban, hanem otthonainkban is, online nézhetünk 3D filmeket. Ez viszont kihívás elé állítja az Internet szolgáltatókat, mivel a megfelelő minőség eléréséhez a felhasználói oldalon, nem elég az Internet hálózat megfelelő szolgáltatásminőség (QoS – Quality of Service) biztosítása, hanem magát az élményminőséget (QoE – Quality of Experience) is garantálni kell.

Szakdolgozatom fő célja a QoS és QoE közötti összefüggés vizsgálata idő függvényben, és hogy ebben milyen mértékben játszhat szerepet az adott megjelenítési eszköz típusa.

A dolgozatomban szakirodalom alapján röviden bemutatom a szolgáltatásminőség (QoS – Quality of Service), az élményminőség (QoE – Quality of Experience) fogalmát, valamint a közöttük lévő összefüggéseket.

A QoS és a QoE közötti pontos kapcsolat meghatározásának érdekében különböző szolgáltatásminőségi paraméterekkel rendelkező videó részleteket mutattam tesztalanyoknak, és értékeltettem velük előre megadott szempontok alapján. Az alanyok 3D monitoron és 3D alapú táblagépen nézték a különböző hosszúságú, és különböző QoS paraméterekkel rendelkező videókat. A 3D videók élményminőség vizsgálatát nem csak szubjektív módszerrel, hanem objektív módszerrel is elvégeztem, és ezek eredményét hasonlítottam össze.

A mérések eredményét az IBM SPSS nevű programmal dolgoztam fel, amellyel fő célom a QoS és a QoE közötti összefüggés időbeni változásának vizsgálata volt. Az elért eredmények felhasználhatóak és alapul szolgálhatnak további élményminőség-vizsgálatok végzéséhez.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.