3GPP 5G New Radio teljesítőképessége

OData támogatás
Konzulens:
Knapp Ádám
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A vezeték nélküli hálózatok újabb és újabb generációi egyre magasabb adatátviteli sebességgel, valamint szélesebb körű felhasználhatósággal bírnak. A mobil adatforgalom nagymértékű növekedése, az okostelefonok és egyéb vezeték nélküli hálózatra csatlakozó eszközök számának drasztikus növekedése és az új technológiák jelentette kihívások miatt a ma használt 4G LTE az elkövetkező években eléri a teljesítőképességének határát. Ezért hamarosan szükséges lesz az 5G New Radio, a mobil vezeték nélküli hálózatok legújabb generációjának bevezetése.

Az 5G nélkülözhetetlen lesz olyan, egyelőre még nem elterjedt technikák népszerűsítéséhez, mint a virtuális és kiterjesztett valóság (VR, AR), önvezető járművek, az Internet of Things (IoT) vagy akár további olyan technológiák, amiket egyelőre el se tudunk képzelni.

Az 5G NR hálózat számos technikai újítás bevezetésével elégíti ki a különböző követelményeket. Ezek között megtalálhatók a milliméteres hullámhossz tartománybeli működés, az úgynevezett masszív MIMO, a nyalábformálás, a teljesen duplex adatátvitel és a kis cellák ultra-sűrű alkalmazása.

Dolgozatomban bemutatom az 5G-hez vezető utat egy rövid történeti áttekintéssel, az 5G technológiának köszönhető jövőképet a lehetséges felhasználási területekkel és a kihívások leküzdése érdekében jelenleg is fejlesztés alatt álló technológiai újításokat. Végül közelítő becslést adok az 5G teljesítőképességére egy általam készített szimulációs program segítségével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.