3kW-os, lakossági napenergia hasznosításra szolgáló konverter irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjasi István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A diplomatervben az egyfázisú villamos energia hálózatra termelő napelemes inverterek szabályozásának kérdéseivel foglalkoztam.

A bevezetésben a napelemes teljesítmény átalakító rendszerek bemutatásával foglalkozom, ismertetem a napelemek működését és a leggyakoribb megoldásokat arra, hogy a termelt energiát a fogyasztói hálózatba lehessen táplálni.

A második fejezetben bemutatom a napelemes inveretek szabályozásának lehetőségeit, foglalkozok a napelemes rendszerekben fellépő közös modusú zavaráramok okozta hatásokkal. Az egyfázisú teljesítmény termelés hatásainak kompenzálására két módszert mutatok be. Ezen felül bemutatom a módszerek hatásosságának összehasonlítására szolgáló szimulációk eredményeit. A szimulációk során a szabályzó statikus-, illetve dinamikus viselkedését, illetve a kimeneti áram minőségét vizsgáltam.

Az említett módszereket egy kis teljesítményű egy fázisú hálózatra termelő napelemes inverteren is kipróbáltam. A harmadik fejezetben az ezen végzett mérések eredményeit ismertetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.