4 csatornás CAN protokoll konverter eszköz fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Diplomamunkám fő célja az Inventure Kft. által gyártott és forgalmazott FMS Gateway G2 nevű termék továbbfejlesztése volt. A projekt keretén belül a fő feladatom az eszközben található mikrokontroller lecserélése volt egy korszerűbb, nagyobb számítási kapacitással és legalább 3 db CAN csatornával rendelkező mikrovezérlőre. Mivel az áramkörhöz tartozó kiegészítő áramkörön található egy SPI-CAN protokollkonverter IC, így összesen 4 db CAN csatornával rendelkezik az eszköz új verziója.

Az első fő feladatrészben három, megfelelő számítási kapacitású, mégis elérhető árú kontrollereket gyártó vállalat termékeit hasonlítottam össze, majd ezek közül kiválasztottam az FMS Gateway G2 új verziójába kerülő mikrovezérlőt. A választás során szignifikáns szempont volt az, hogy az eszköz jelenlegi verziójának platformrétegét alkotó forráskódnak minél nagyobb része újrahasznosítható legyen a termék új verziójának a platformrétegének a készítésénél.

A feladat második részeként az eszközben eddig alkalmazott mikrokontrollert lecseréltem a kiválasztott kontrollerre. Ehhez módosítottam az alappanel kapcsolási rajzát és a nyomtatott áramköri tervét is. A plusz 1 db CAN csatornához tartozó transceiver áramkör elhelyezését a kiegészítő panelen szinten ebben a feladatrészben végeztem el. Ehhez a kiegészítő áramkör kapcsolását és nyomtatott áramköri tervét kellett módosítanom.

A feladat harmadik részeként a termék jelenlegi verziójának a mintájára elkészítettem az új mikrovezérlőhöz tartozó platformréteget. A cél ezen feladatrész esetén egy jól működő, stabil, megbízható szoftverréteg elkészítése volt.

Mivel autóipari termékeknél kiemelkedően fontos az egyes részegységek mélyreható tesztelése, ezért a feladat utolsó részeként elvégeztem az egyes perifériák, illetve az ezeket vezérlő platformkód tesztelését és teljesítményének a mérését, valamint dokumentáltam a mérési eredményeket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.