4 tengelyes helikopter fejlesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A pilóta nélküli repülőgépek (drónok) elterjedésével egyre fontosabbá válik az, hogy repülő járművek mérőműszereinek adatait repülés közben egy földi állomásnak tudjuk továbbítani, amely azokat egy kliensen keresztül képes valós időben megjeleníteni.

Az adatok továbbítása mellett szükség lehet a földi állomásról a drón irányába is üzenetek továbbítására, ezek lehetnek különböző adatot lekérő, vagy paramétert állító, de akár irányító üzenetek is.

A szakdolgozatban elkészítésre került egy ilyen földi állomás rendszer, melyben egy szerver áll kommunikációban a drónnal. A szerverhez különböző kliensek csatlakozhatnak, amik képesek az adatok megjelenítésére és különböző parancsok visszaküldésére a szervernek, amely azokat a megfelelő formátumban továbbítja a drónnak.

A szerver és a kliens felépítése mellett kitérek röviden az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszéken készülő drón fedélzeti felépítésére is, azokra a részekre helyezve a hangsúlyt, melyek a szenzoradatok begyűjtésével és továbbításával foglalkoznak.

A szervert és a klienst igyekeztem úgy megtervezni, hogy minél általánosabb interfészeket használjanak, könnyen lehessen az egyes komponeneseket cserélni, módosítani (például más drónnal való kommunikációhoz).

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.