4 tengelyes quadrocopter fejlesztése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Korunk technológiai fejlettsége lehetőséget nyújt az elektronikai eszközeink jelentős miniatürizálására. Ezek a folyamatok lehetővé teszik olyan beágyazott rendszerek használatát, amelyekkel irányítani tudunk bonyolult, instabil rendszereket.

A diplomatervem során bemutatom egy a kereskedelemben kapható hobbi célokra szánt négytengelyes helikopter átalakításának lépéseit. A GAUI330X módosítása során én a mechanikai kiegészítések tervezésében és megvalósításában, ezen felül a tesztelési és hangolási folyamatokban vettem részt. A másik fő feladatom egy teljesen saját helikopter megtervezése és gyártása, illetve kiegészítése és tesztelése.

Az első fejezetben kifejtem a feladataimat és bemutatom a diplomatervem felépítését. A második fejezetben történelmi és irodalmi kutatásokat végeztem. Ezenkívül leírom a többtengelyes helikopterek lehetséges kialakításait, irányításának módszertanát, illetve kitérek a 3D nyomtatás egy-egy sajátos érdekességére. A harmadik fejezet egy összefoglalás azokról a lépésekről, amelyek során a GAUI átalakításában vettem részt.

A negyedik fejezetben már az új quadcopter-ről van szó. Kezdeti terveket készítettem, amelyeket a dinamikai modell és a meghatározott alkatrészek után, (egy későbbi fejezetben kifejtve) megfelelően módosítottam. Emellett szó esik egy rövid terhelésvizsgálatról, amely megindokolja bizonyos struktúrák használatát. Az ötödik fejezet az imént említett dinamikai modell meghatározásáról szól, illetve az azon történt minimális egyszerűsítésekről. A hatodik fejezetben kifejtem a végleges vázszerkezet megtervezésének lépéseit, figyelmet fordítva a gyárthatóságra. A hetedik fejezet egy rövid leírása annak, milyen problémákat oldottam meg a helikopter repülésre való felkészítése során. A nyolcadik fejezet a repülésre kész quadrotor tesztelési és hangolási lépésit mutatja be röviden, kitérve azok nehézségeire.

Az utolsó fejezetben összegzem az elvégzett munkát és röviden bemutatok néhány fejlesztési irányt, lehetőséget, amellyel a helikopter professzionális szintre emelhető.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.