4 tengelyes quadrocopter fejlesztése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A számítás- és irányítástechnika fejlődésével a kisebb méretű pilóta nélküli repülőeszközök kutatása és fejlesztése egyre népszerűbb témává vált az elmúlt évtizedben. A diplomaterv célja egy autonóm négytengelyes helikopter megépítése. A feladat összetettségéből adódóan a munkát egy több hallgatóból álló, tanszéki projekt keretein belül végeztem. A diplomatervezés két féléve alatt két prototípus készült el. A dokumentumban a projektben elkészített feladat részeimről és munkámról számolok be.

A bevezetést követően ismertetem a multirotoros repülők családjába tartozó négytengelyes helikoptert, majd irodalom- és piackutatást végzek a témában. Bemutatom az első prototípushoz általam tervezett és háromdimenziós nyomtatóval gyártott, kiegészítő alkatrészeket. A következő fejezetben levezetem a négytengelyes helikopter mozgását leíró differenciálegyenleteket.

A projekt során közreműködtem a második prototípus vázszerkezetének megtervezésében, és összeszerelésében. Az értekezésemben, ezért tömören összefoglalom a tervezési lépéseket és szempontokat. Ezt követően bemutatom a vázszerkezet paramétereinek ismeretében, az új modellre választott motorok és propellerek kiválasztásának menetét. Az új prototípuson folyó munkálatokkal párhuzamosan, az első modellen végzett szabályozó paraméter hangolási eljárásokat a következő fejezetben foglalom össze. Lezárásul értékelem az elért eredményeket, és továbbfejlesztési lehetőségeket javaslok

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.