4 tengelyes quadrocopter fejlesztése és irányítása

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Blázovics László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A szakdolgozat témája egy olyan asztali alkalmazás módosítása, továbbfejlesztése, ami a működése során kapcsolatot tart a Quadrocopterrel, illetve monitorozza annak állapotát. A program fejlesztése a Qt keretrendszer segítségével történt C++ alapon. A dolgozat a különböző módosítások ismertetésekor bemutatja a Qt sajátosságait is.

A monitorozó program a működése során az eszközzel történő kapcsolat kiépítése után, az eszköz által elküldött szenzor adatokat képes értelmezni, és ábrázolni különböző grafikus megjelenítőkön. Az asztali alkalmazás fejlesztése során számos módosítást hajtottam végre.

Az első feladatom során megvalósítottam a Quadrocopter és a program közötti TCP kapcsolatot a kliens oldalon, valamint létrehoztam egy interfészt a kapcsolat kezelésére. Ennek tesztelésére létrehoztam egy chat-szerű alkalmazást, amivel vizsgálni lehet az adatkommunikáció menetét, valamint a kapcsolat felépítését, lebontását.

A második feladatnál az asztali alkalmazás dizájnjának megváltoztatását elvégző funkció megvalósítását hajtottam végre Qt Style Sheets alkalmazásával. Ezen felül rövid kitekintést tettem a Qt által biztosított egyéb módszerekre, amikkel módosítani lehet egy programnak a kinézetét.

Az utolsó feladatom során az asztali alkalmazásban kialakítottam egy olyan interfészt, amin keresztül egyedi üzenettípusokat lehet alkalmazni az adatkommunikációban, valamint egy grafikus felületet is létrehoztam, amin keresztül létrehozni, törölni és szerkeszteni lehet ezen egyedi üzenettípusokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.