400/120 kV-os alállomás villamos védelmi tervezése

OData támogatás
Konzulens:
Prikler László
Villamos Energetika Tanszék

A hihetetlen mértékű energia igény folyamatosan növekszik, így a XXI. században a villamos energia nélkül jelentősen megnehezednének az életkörülmények. Azért, hogy a teljesítmény megfelelő minőségben és mennyiségben eljusson mindenhova, szükség van energiatermelőkre, illetve elosztó hálózatra. Az elosztó hálózat hatalmas mérete és bonyolultsága egy komoly felügyeleti rendszert igényel. Villamos védelmi rendszereket alkalmaznak, hogy a működési hibák nyomán keletkező kár minimális értékű maradjon és az energiaáramlás minél rövidebb ideig szüneteljen. A védelmi megoldások, funkciók az informatika rohamos fejlődésével folyamatosan megújulnak.

Dolgozatomban egy magyarországi alaphálózati alállomás villamos védelmi funkcióit mutatom be, a beállítási értékeit határozom meg. A MAVIR kiépítendő védelmeit összefoglaló irányelveket alapul véve, az alállomás részeinek minimálisan szükséges védelmeit tárgyalom részletesebben.

A dolgozat célja, hogy bemutassam, hogyan kell beállítani a szükséges védelmi funkciókat egy alállomáson. A gyakorlatban már programok segítségével számítják a védelmi beállításokat, amelynek számítási elve pontos mérnöki háttérismereteket igényel.

Az általam választott alállomás fiktív, de a valóságban vannak olyan alállomások, amelyeknek a felépítése hasonló. Ennek következtében az Pöyry Erőterv ZRt. által rendelkezésemre bocsátott adatok segítségével állítom be a védelmek működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.