5. generációs mobil hálózati technológiák vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Imre Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A folyamatos kapcsolattartás és az állandó elérhetőség kulcsfontosságú a mai társadalom számára, elképzelhetetlen a világ anélkül, hogy bárkit szinte bármikor ne tudnánk elérni. Az információközlés a szóbeli lehetőségeket túlszárnyalva, főleg adattovábbításban nyilvánul meg, amihez nagy adatátviteli sebességre, illetve állandó elérhetőségre van szükségünk.

Az utóbbi néhány évben egyre nagyobb szerephez jut az Internet of Things (IoT – Dolgok internete), amely további elvárásokat támaszt a mobil hálózattal szemben, amelyek ma még elérhetetlenek. Többek között nagy adatsebesség, hiszen az információ mennyisége növekedni fog, minimális késleltetési idő, amely biztonságkritikus rendszereknél elengedhetetlen, viszont ezeket a követelményeket a jelenlegi 4G mobil hálózat nem tudja biztosítani. Az ötödik generációs mobil rendszer célja, hogy ezeket az igényeket is ki tudja elégíteni, továbbá a még fejlesztés alatt lévő technológiáknak is stabil alapot biztosítson a tökéletes működésükhöz. Ezen technológiák egyike a Device-to-Device (eszközök közötti) kommunikáció, amely közvetlen vezeték nélküli kapcsolatot épít ki, és a tökéletes működéséhez elengedhetetlen az 5G hálózat.

A dolgozatomban bemutatom ennek a technológiának az előnyeit, illetve hátrányait, továbbá felvázolok több megvalósítási lehetőséget, ezen konstrukciók adatátviteli sebességét szimulálom, majd a kapott eredményeket kiértékelem. Végezetül a szimulációs környezetem továbbfejlesztési lehetőségeit is felvázolom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.