500 kW-os napelemes kis erőmű tervezése koncepciótól a kivitelezésig

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Iváncsy Tamás
Villamos Energetika Tanszék

Az utóbbi évtizedben, a Magyarországon hozott energiapolitikai döntések elősegítették a megújuló energiaforrások telepítésének népszerűvé válását. A európai uniós rendeletek miatt szükségessé, a kötelező átvételi tarifa (KÁT-rendszer) bevezetése miatt pedig megtérülővé váltak az olyan nagyszabású projektek, mint egy naperőmű létesítése. Azonban épp a monumentalitás miatt hosszú út vezet a földterület kijelölésétől az erőmű beüzemeléséig. Az előkészületben minden közműtől és hatóságtól, amely érintett a területen, engedélyt kell szerezni, majd ezek megléte után lehet elgondolkodni a megvalósítás koncepcióján. A tervezési fázis elején többféle szcenáriót vizsgálunk meg, amelyben segítségünkre van egy célszoftver, a PVsyst, amellyel az erőmű minden paraméterét fel lehet venni, ezután pedig magát az erőművet is fel lehet építeni egy 3D-s modellkészítőben. A legjobb kihozatalú szimuláció paramétereit felhasználva készítjük el a terveket, amelyet az engedélyező határozatok hatályba lépése után a valóságba is átültetünk.

A diplomatervem elején a naperőművek létesítésének motivációjáról írok, ide értve az uniós rendeleteket és a magyar megújuló támogatási rendszert. Ezután a tervezést megelőző szimulációkról írok: lényegében itt dől el, hogy megéri-e beruházni, ugyanis a szimulációs szoftver által készített jelentés részletesen leírja az erőmű termelési tulajdonságait.

A dokumentáció lényegi részét a tervezés leírása adja. Itt részletesen beszélek azokról a szempontokról, amelyek mentén a projekt végül eljut a kivitelezési fázisba. Már ezekben a fejezetekben kitérek a kivitelezéskor fellépő problémákról, és azok tudatában a megelőző megoldásokról.

Az utolsó nagy fejezetben egy konkrét projektünk paramétereit táplálom be a PVsyst szimulációs szoftverbe, hogy annak rentábilis voltát igazolhassam. Végül pedig az építkezés folyamatáról írok a teljesség igénye nélkül, amelyet fényképes dokumentációval is kiegészítek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.