6LoWPAN alapú vezeték nélküli szenzorhálózatok

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovácsházy Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

Manapság egyre nagyobb szerepet kapnak a vezeték nélküli hálózatok. Szinte már minden mobiltelefonban megtalálható a Bluetooth és 3. generációs mobilhálózatokhoz való csatlakozáshoz szükséges rádió. A középkategóriás eszközök már Wi-Fi-vel is rendelkeznek. A telefonunk egy univerzális információforrás és távirányító. A témámként választott 6LoWPAN egy IPv6 alapú kis fogyasztású kommunikációs megoldás, melyet az IETF alkotott meg és szabványosított. A technológia még nincs széles körben elterjedve, azonban valószínűsíthető, hogy túléli a hozzá hasonló protocol stack-eket. Mivel IP alapú könnyen illeszkedik az eddig meglévő hálózatokhoz, akár a világhálóhoz is.

A feladatom egy teszthálózat kiépítése volt. A gyártó által ajánlott és támogatott szoftverkönyvtár felhasználásával ezt nem lehetett felépíteni. A vezetékes és vezeték nélküli hálózat között elhelyezkedő edge router bizonyult a rendszer megvalósítás szempontjából legkritikusabb részének. A munkám során megvizsgáltam számos ajánlott megoldás megvalósíthatóságát. A legtöbb módszer a hiányos és hibás dokumentáció miatt nem volt működőképes. Ez sajnos az opensource világ velejárója. A munka végén találtam rá egy használható megoldásra, a TinyOSre és a BLIP protocol stack-re. Ezt a beágyazott operációs rendszert portoltam a felhasznált hardver platformra.

A dolgozat részletes áttekintést ad a 6LoWPAN alapú hálózatok építéséhez felhasználható hardver és szoftver komponensekről, kifejtve az egyes alternatívák lehetőségeit és buktatóit. A terület iránt érdeklődőknek egy részletes, összeszedett útmutatást nyújt arról, hogyan érdemes belevágni a fejlesztésbe, ezzel sok elvesztegetett időt megspórolva.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.