6x2-es videó mátrix (switcher) programozás beágyazott környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Kiss Domokos
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a HDMI átviteli interfészt egyre szélesebb körben alkalmazzák. Megtalálható az egyszerű házimozi-rendszerektől a professzionális stúdiótechnikáig mindenütt. Amennyiben nagyobb távolságra szeretnénk videó jeleket továbbítani, már más megoldást kell alkalmazni. Erre nyújt lehetőséget a HDBaseT felhasználása. Segítségével akár 100 méterre is továbbíthatunk tömörítetlen videó jelfolyamot. A csatlakoztatott kijelző képességeit észlelnie kell a forrásnak, hogy a megfelelő formátumú videó jelet szolgáltassa. Ezt az EDID szabvány teszi lehetővé.

A feladatom egy 6x2-es videó mátrix firmware-ének elkészítése volt. Mind a bemenetei, mind a kimenetei megfelelnek a felsorolt szabványoknak. Támogatja a HDMI interfészt, az EDID-et, illetve lehetőséget nyújt HDBaseT segítségével távoli képernyőkhöz való kapcsolódásra.

Diplomatervem elkészítése során, az irodalomkutatási feladat keretében megismerkedtem az előző bekezdésben felsorolt szabványokkal, melyeknek megfelelően implementáltam a készülék szoftverét. Különböző ASIC (Application-specific Integrated Circuit) áramkörök vezérlését kellett megvalósítanom, amelyek közül a legfontosabb a Silicon Image cég által gyártott HDMI port processzor. A firmware elkészítése után a készülék tesztelésével fejeztem be feladatomat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.