802.11 WLAN alapú épületen belüli helymeghatározás

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Szabó Sándor
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Ez a dolgozat azért született, hogy felmérje, milyen technikai lehetőségei vannak a beltéri helymeghatározásnak. Maga a helymeghatározás már régóta nagy közérdeklődésnek örvend. Mégis, ha pozícionálásról van szó, az emberek mindig szabad ég alatti meghatározásra és a GPS-re gondolnak. A téma már csak azért is érdekesnek bizonyul, mert legtöbben munkaidőnk és életünk nagy részét fedett területen töltjük.

A témafelvetés alátámasztására bemutatom, hogy mi mindenre lehetne használni, ha ismernénk bizonyos dolgok helyét egy épületen belül. Elsőként vegyük a legegyszerűbb példát a nagy épületeken belüli tájékozódást. A gyors, egyszerű tájékozódás egy bevásárlóközpontban, pályaudvaron, raktárban már magában érdekesnek tűnhet. Elképzelhetünk egy munkahelyet, ahol mindig tudjuk, hogy hol vannak a kollégák, alkalmazottak. A helyekhez kapcsolt információk közlésében is nagy potenciál rejlik. Gondoljunk csak egy múzeumra, ahol mindig az aktuális tárlat leírása kerül elénk, vagy egy társ/barát kereső alkalmazásra. Saját magunknak is megjelölhetünk pontokat, hogy oda később visszataláljunk, vagy hogy később megosszuk azokat másokkal közösségi oldalakon. Az ehhez hasonló helyfüggő szolgáltatások számának csak a képzelet szabhat határt.

A dolgozatban összefoglalom, hogy milyen technológiák léteznek, amelyek segítségével épületen belüli pozícionálást lehet végezni. Azonban a technológiák bemutatása önmagában kevés, ezért az azokra alapuló, azokat felhasználó módszereket is számba vettem és rendszereztem. Ennek eredményeként ki tudtam választani a legjobban használhatónak tűnő és legtöbb lehetőséggel kecsegtető WiFi alapú, ujjlenyomat módszeren nyugvó megoldást és ezt a döntést a továbbiakban meg is indokoltam.

A dolgozat során felmerült és tárgyalt elméletek, feltételezések kipróbálására, bizonyítására több tesztalkalmazást hoztam létre. Mielőtt belefogtam a dolgozat elkészítésébe azt a célt tűztem ki magamnak, hogy a végeredménye, egy olyan eszköz (a WifiPositioner), ami minimális infrastrukturális befektetéssel képes lesz szoba pontosságú helymeghatározásra. Ezt a célt sikerült elérnem, amit a tesztrendszer és a mérések segítségével igazoltam.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.