A 2-150 kHz tartományban fellépő vezetett zavarok vizsgálata az okos mérés és a PLC kommunikáció szempontjából

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Varjú György
Villamos Energetika Tanszék

A szakdolgozat célja a kisfeszültségű villamos hálózatokon fellelhető vezetet zavarok vizsgálata a PLC kommunikáció szempontjából. Az okos mérés áttekintése után a téma aktualitását vizsgáltam meg.

A 2-150kHz-es frekvenciatartományban fellépő zavarok modelljei, főbb forrásait, az ITU-T részletes dokumentumainak a témámhoz kapcsolódó részeit röviden összefoglaltam.

Kidolgoztam mérési összeállítást a zavarok mérésére, az adatok feldolgozására. Matlab-ban megvalósítottam az adatfeldolgozást, mely lehetővé tette a mérések gyors kiértékelését. Méréseket folytattam a kisfeszültségű hálózaton. A mérés pontossága érdekében a több különböző helyszínen folytattam méréseket. A vizsgált készülékek többsége háztartásokban könnyen fellelhető. A kapott eredményeket az előzetes várakozásokkal összevetettem.

Kiderült, hogy a zajforrások vizsgálata interdiszciplináris tudást igényel. A PLC technológia a kritikusai ellenére valós lehetőséget biztosít egy széleskörű okos mérő hálózat implementációja esetén, ha előzetes hálózati analízisek történtek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.