A 3GPP Long Term Evolution szimulációs vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Fazekas Péter
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A következő generációs mobil hálózatok, amik sokféle lehetőséget kiaknázva szeretnének gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt biztosítani még több felhasználónak, nem hagyhatják figyelmen kívül a közvetlen készülék-készülék (Device-to-Device, D2D) kommunikáció nyújtotta előnyöket. Ezért az újonnan megjelenő és elterjedő hálózatoknak érdemes támogatniuk ezt a fajta kommunikációt. A diplomamunkámban a 3GPP LTE mobil hálózat mellett, a cellás működést kiegészítő és a hálózati operátor felügyelete alatt álló D2D kommunikációt vizsgálok.

A cellás hálózatok esetében az egyik legfontosabb tényező a teljesítményszabályozás. Az interferencia korlátosság miatt ez egy olyan alapvető probléma, ami nélkül nem érdemes a magasabb szintű funkciókat vizsgálni. Ezért a dolgozat legfontosabb témája a készülékek teljesítmény szabályozása D2D kommunikáció esetén. Ezt a problémát tovább bonyolítja, ha az LTE-ben alapvetőnek számító többszörös antennákat térbeli multiplexálásra használjuk. A megoldást az [1]-ben publikált Iterative Channel Inversion Power Control algoritmus jelentheti. Az algoritmus szuboptimális megoldást képes biztosítani hatékony módon. Ez az algoritmus azonban nem a D2D eset problémájára készült, de kis módosításokkal arra is alkalmazható. Mivel az algoritmus szigorú feltételek mellett képes jó teljesítményt nyújtani, ezért megvizsgálom, hogy a feltételek enyhítésével, valósabbá tételükkel hogyan változik a teljesítőképessége.

A vizsgálatokhoz egy Ericsson-nal kötött együttműködés keretein belül a rendelkezésemre bocsátott és általam továbbfejlesztett szimulációs alkalmazást használok, mellyel különböző konfigurációk mellett analizálom az algoritmus teljesítőképességét. Be fogjuk látni, hogy sok esetben megéri alkalmazni a közvetlen készülék-készülék kommunikációt.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.