A COPI mint helyalapú közösségi alkalmazás fejlesztése Windows Phone 7 platformra

OData támogatás
Konzulens:
Madari István
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A mobileszközök képességeinek fejlődése és a közösségi alkalmazások mind komolyabb elterjedése vezetett ahhoz, hogy a felhasználók immár a mobiljukról is hozzá kívántak férni ezen alkalmazásokhoz. Ehhez járult még hozzá a vezetéknélküli hálózat árának mérséklődése. Így már nem csak egyszerű mobil klienseket fejlesztettek a nagy, közösségi hálózatokhoz, de felhasználták a mobileszközök nyújtotta új lehetőségeket is. A helyinformációk felhasználásával új, helyfüggő funkciók jelentek meg az alkalmazásokban.

A diplomaterv célja, egy olyan rendszer megtervezése és megvalósítása Windows Phone 7 platformon, amely a felhasználók számára biztosítja a közösségi hálózatokban megszokott alapfunkciókat, valamint a mobil készülék GPS modulját felhasználva, a hálózat tagjai helyalapú információkat osztanak meg egymással. A megvalósítás az Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék COPI (Context Of Personal Interest) projektjének keretében történik.

Az alkalmazás a COPI API-n keresztül kommunikál a szerver oldallal. A funkciókat tekintve a felhasználónak regisztráció, majd bejelentkezés után lehetősége van keresni a hálózat tagjai között. Majd barátnak jelölheti, akit szeretne. Természetesen őt is jelölhetik barátnak más felhasználók. Ekkor lehetősége van ezen kérések elfogadására és elutasítására. Az alkalmazás térképére navigálva, az kijelzi a felhasználó helyét, valamint itt jelennek meg a környéken található érdeklődési pontok (POI-k). A felhasználó is vehet fel POI-kat (Pl. kollégium). Az alapinformációk megadásán túl (POI neve, cím, stb.), lehetősége van beállítani annak láthatóságát. Vagyis, hogy kivel kívánja azt megosztani. Egy szavazó rendszer is beépítésre került. A felhasználók így visszajelzést adhatnak egy POI, vagy akár tulajdonságainak relevanciájára. Ez nagyban segítheti az alkalmazás kezdő felhasználóit. Továbbá a barátoknak lehetőségük van szöveges üzeneteket küldeni egymásnak.

A COPI mint multiplatform alkalmazás már elérhető Android, JAVA ME, Symbian és Maemo operációs rendszereken. Jogosan merült fel a kérdés, hogy legyen elérhető az újonnan megjelent Windows Phone 7 platformra is. Ez nagyon is életszerű, mivel a nagyszámú felhasználóval rendelkező közösségi hálózatoknak is alapvető szükségletük, hogy minél több platformon elérhetők legyenek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.