A Commodore SID chip megvalósítása FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Raikovich Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A világon a legnagyobb darabszámban értékesített személyi számítógép minden kétséget kizáróan a Commodore 64 volt. A termék sikerességének több oka is volt, ezek közül az egyik a jellegzetes, akkoriban kiemelkedő hangzásvilága, ami a fejlett hangchipjének, a SID-nek volt köszönhető. Az érdeklődés ezen hangzás iránt viszont nem szűnt meg teljesen a C64 gyártásának befejezésével. Manapság egyre kisebb a rendelkezésre álló SID chip mennyisége, a Kínában gyártott változatok minősége pedig nem érik el az eredeti konstrukcióét.

Ha valaki újra szeretné hallani az eredeti hardveren megszólaló klasszikus C64 számokat több lehetőség közül is választhat. Ezen lehetőségek közül az egyik az FPGA-n megvalósított SID chip. Ennek természetesen előfeltétele maga a hardver megléte (fejlesztő kártya), valamint a hozzá tartozó fejlesztői környezet.

A szakdolgozatomban a SID chip belső felépítésétől kezdve, egészen a megszólaltatáshoz szükséges szoftver teszteléséig szeretném részletezni a fontosabb lépéseket.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.