A Commodore VIC chip megvalósítása FPGA-val

OData támogatás
Konzulens:
Raikovich Tamás
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A mai digitális technika lehetővé teszi olyan nagy bonyolultságú áramkörök gyártását, amik több milliárd tranzisztort tartalmaznak. Az egyedi áramkörök gyártása azonban rendkívül drága, illetve az elkészített eszköz később nem módosítható. Ezeket a problémákat hívatott kiküszöbölni az FPGA (Field Programmable Gate Array) áramkör, ami egy programozható logikai komponenseket és programozható összeköttetéseket tartalmazó félvezető eszköz.

A nagy bonyolultságú áramkörök leírásához, tervezéséhez korszerű tervezőrendszerek és leírónyelvek szükségesek. Ezek segítségével könnyen reprodukálhatóak a régebben hosszas munkával megtervezett és elkészített, akkoriban nagyon fejlettnek számítógép áramkörök, kultikus elektronikus rendszerek. Ilyen az 1982-ben megjelent Commodore 64-es számítógép is. Az 595 dollárért megvásárolható eszköz addig elérhetetlen grafikai és hangképességeket nyújtott. Az 1994-ben befejezett gyártásáig kb. 15 millió darabot adtak el belőle, így a C64 a mai napig a legtöbbet eladott számítógépmodell. Szakdolgozatom témája a Commodore 64 egyik áramkörének, a megjelenítésért felelős VIC (Video Interface Controller) chipnek a megvalósítása a Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszéken tervezett LOGSYS Spartan-3E FPGA fejlesztőkártyán.

A dolgozat röviden összefoglalja az eredeti áramkör felépítését, és működését, az implementáláshoz szükséges módosításokat, a megvalósított rendszer működésének leírását, valamint a teszteléshez kialakított processzoros rendszer, és szoftverek elkészítésének módját.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.