A Dunamenti Erőmű működéséhez kapcsolódó egyes légköri környezetszennyezési kérdések vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kiss Péter
Villamos Energetika Tanszék

Diploma dolgozatom témája a Dunamenti Erőmű működéséhez kapcsolódó egyes légköri környezetszennyezési kérdések vizsgálata. Bemutatom az erőmű szerepét a térség hőellátásában, és a magyarországi villamosenergia-termelésben.

Ezt követően a kibocsátott égéstermékek vizsgálatával foglalkozok, figyelembe véve a felhasznált fosszilis tüzelőanyagok változását. A keletkezési feltételek és a kibocsátást csökkentő technológiák bemutatása, az alábbi szennyező anyagok alapján: SO2, NOx, szilárd (PM10, PM2,5), CO, CH4, nehézfém, POP.

A következő egységben összevetem a jogszabályi előírásokat, és a kibocsátási határértékeket, az erőmű által kibocsátott mennyiségekkel. Majd értékelem a környezetvédelem érdekében végzett fejlesztéseit, korszerűsítéseit.

Külön fejezetben mutatom be a levegő minőségének alakulását, az erőmű térségében, elméleti modell és szimulációs számítások segítségével.

Ezt követően azt elemzem, hogy az idén átadásra került új gázturbinás egység milyen hatással lesz a légköri kibocsátásokra, arra való tekintettel, hogy az új blokk alapszolgáltatás esetén teljesen felváltja az eddig üzemben lévő blokkokat.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.