A GWT és Angular keretrendszerek összehasonlítása reszponzív webalkalmazás fejlesztésén keresztül

OData támogatás
Konzulens:
Imre Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban már a legtöbb területen a webalkalmazások leváltják a vastag klienses megoldásokat. Az elmúlt évek során tapasztalt robbanásszerű fejlődés eredményeképpen ma már nagyon sok olyan funkció is megvalósítható a böngészőben, amelyekhez korábban natív alkalmazásokat kellett fejleszteni. Az alkalmazásfejlesztés ennek köszönhetően új irányt vett és sokszor nem egyszerű kérdés egy rendszer tervezésénél, hogy megfelelő-e egy webes alkalmazás az igények kielégítésére.

A webalkalmazások fejlődésével sorra születtek újabb és újabb eszközök és keretrendszerek abból a célból, hogy ezen alkalmazások elkészítése minél gyorsabb, egyszerűbb, valamint, hogy az elkészült termék megfelelően robusztus, biztonságos és tovább fejleszthető legyen.

Diplomamunkámban számos front-end oldali keretrendszer közül kettőt emelek ki, amelyek használatát és működését egy egyszerűsített biztosítási alkalmazáson keresztül mutatom be. Dolgozatomban először a GWT, majd az Angular keretrendszer segítségével elkészült alkalmazást, annak tervezési munkálatait és kihívásait mutatom be különböző diagramok és példák segítségével. Külön kiemelem azokat a megoldásokat, amelyek specifikusan valamelyik keretrendszerhez tartoznak és nagyban segítették a fejlesztést.

A tervezés után a megvalósítás egyes részleteire térek ki, amely során bemutatom, hogy milyen további eszközöket használtam fel az alkalmazások fejlesztéséhez és milyen módszerekkel volt lehetőségeim voltak azok tesztelésére. A fejezetben az elkészült alkalmazásokról képernyőképeket is mellékelek.

A dolgozatom végén a megismert keretrendszerek összehasonlítását végzem el olyan szempontokból, mint például a fejlesztés nehézsége, a technológiához tartozó dokumentáció és támogatás vagy az elkészült alkalmazás üzemeltetése. Végezetül a jövőbe való kitekintésként, továbbfejlesztési lehetőségek bemutatásával zárom a dolgozatom.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.