A KLEE tesztgeneráló eszköz kiegészítése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Micskei Zoltán Imre
Méréstechnika és Információs Rendszerek Tanszék

A szoftverek tesztelésének számos módja létezik, és legtöbbjüket célirányos eszközök támogatásával végezhetjük. Az egyik módszer a szimbolikus futtatás általi automatikus tesztbemenet-generálás, egy ezt megvalósító eszköz pedig az LLVM alapú KLEE.

Fejlesztése 2007-ben indult akadémiai prototípusként, majd két évvel később nyílt forrású projektté alakították, azóta pedig egyre szélesebb körben használják és egyre érettebb. Teljesen kiforrottnak azonban még nem nevezhető, hiszen már a telepítése is komplexebb feladat a manapság megszokottaknál, ugyanis jelenleg a forráskódból való manuális lefordítás az ehhez ajánlott módszer, ami nem kifejezetten egyszerű vagy felhasználóbarát.

Dolgozatomban ezen szeretnék javítani egy könnyen telepíthető és használható szoftvercsomag elkészítésével Ubuntu operációs rendszerhez. Ennek kapcsán bemutatom az efféle csomagolás általános menetét, valamint a konkrétan a KLEE (és függőségeinek) esetében elvégzett folyamat részleteit. Ez magában foglalja a forráskód letöltését, csomagoláshoz való előkészítését, a forráscsomag előállítását, majd annak feltöltését egy PPA-ba (személyes csomagarchívumba) a Launchpad portálra.

Majd ismertetem a KLEE telepítésének folyamatát az újonnan elkészült csomagokból -- ami így már sokkal egyszerűbb és gyorsabb -- valamint használatának módját. Bemutatom az ilyen úton telepített eszközön három különböző, Debian alapú operációs rendszeren elvégzett tesztek részleteit, végül kitérek a csomagok fogadtatására az eszköz fejlesztőinek részéről.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.