A Li-ionos akkumulátorokban lejátszódó folyamatok multifaktoriális modellezése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Vajda István
Villamos Energetika Tanszék

A villamos energiatárolásának jelenleg is talán az egyik legdinamikusabban fejlődő területe az akkumulátorok világa. Többek között az elektromos autók koncepciójának folyamatos térnyerése, az egyre kisebb mobil eszközök folyamatosan növekvő energiaigénye a mérnököket egyre kisebb geometriai méretű és súlyú, ugyanakkor egyre nagyobb kapacitású és megbízhatóságú akkumulátorok fejlesztésére ösztönzi.

A Li-ionos akkumulátorokat a nagy kapacitása, más akkumulátorfajtákhoz képes kisebb súlya, gondozásmentessége miatt széles körben használják elsősorban mobil eszközökben, de emellett számos más területen is.

Az akkumulátorok felhasználási területükből adódóan, olyan helyen működnek, ahol nincs lehetőség más energiaforrás használatára, vagy pont a meglévő de meghibásodott tápellátás helyettesítését szolgálják. Ebből adódóan releváns kérdés az akkumulátor megbízhatósága, várható élettartama. Egy kémia reakciókon alapuló áramforrás állapotát számos tényező befolyásolja. Ideális megoldás lenne, egy az akkumulátort érő behatások, mind a külső (Pl. termikus stressz stb.), mind az úgynevezett használatból eredő (feltöltés, terhelés, kisütés stb.) behatások feltérképezése. Ezt követően az egyes stressz faktorok által okozott hatások elemzésével figyelembe véve az egymásra hatásokat és megfelelő modellezés segítségével becslést adhatnánk a várható élettartamra, az akkumulátor jelenlegi állapotára. Sajnos ezen megoldás a laboratóriumi körülményektől eltekintve kivitelezhetetlen. Egy ismeretlen előéletű akkumulátoron végzett megfelelő mérés, méréssorozat, annak kellő megfontolásokkal tett kiértékelése várhatóan hasonlóan jó becslést adhat az akkumulátor életszakaszára

Diplomamunkám célja, egy ilyen méréssorozat fejlesztése, mérések és a hozzá szükséges szimulációs háttér áttekintése.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.