A Mobil IPv6 protokoll DMM kiegészítéseinek analitikus vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az intelligens mobil készülékek és a heterogén hozzáférési hálózatok rohamos elterjedésével megjelent az IPv6 alapú mobilitás minőségi és skálázható kiszolgálásának igénye. Azonban egyik fő probléma, hogy jelenleg még nincs egy általánosan elfogadott szabvány ennek kielégítésére, ezért kulcsfontosságú a skálázható mobilitás-kezelő protokollok vizsgálata és teljesítménybeli összehasonlítása, amelyek a mobil terminálok mozgása esetén is zavartalan összeköttetést biztosítanak a kommunikáló felek között. Ezen követelmény nyomán sok eltérő megközelítés jött létre, amelyek más-más módon elégítik ki a mobilitási elvárásokat.

Ezen dokumentumban először néhány mobilitás-kezelő protokoll kerül bemutatásra, ahol a jelenleg használt központosított mobilitás menedzsment mellett ismertetem az elosztott alapú, skálázható megvalósítás meghatározó képviselőit, majd kategorizálásra kerülnek ezek az eljárások a főbb mobilitási szempontok szerint.

Továbbá létrehozok egy generikus hálózati topológiát, amely segítségével a különböző mobilitási protokollokat összehasonlítom különböző metrikák alapján. A létrehozott modell lefedi a vizsgált mechanizmusok eltéréseit, így lehetőséget nyújt a teljesítmények viszonyának elemzésre, amelyek közül kiemelkedik a skálázhatóság, a mobil eszköz helyzetfrissítése és az üzenetküldés költségének matematikai analízise. Ezt követően a kapott eredményeket kiértékelem és levonom ezek alapján a következtetéseket. Emellett javaslatot teszek a protokollok felhasználási lehetőségeire, illetve egy továbbfejlesztési lehetőséget is előterjesztek.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.