A PMIPv6 protokoll és speciális kiegészítéseinek szimulációs vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

A hálózatra kapcsolt mobil eszközök széleskörű elterjedése és rohamosan növekvő száma miatt egyre alapvetőbb elvárás egy adott hálózattal szemben a mobilitáskezelés támogatása. Az IPv6 mobil kiterjesztésében (Mobile IPv6) alkalmazott mobilitáskezelési folyamatokban a kliens eszköz valósítja meg a mobilitással kapcsolatos kiegészítéseket. Ezzel szemben a hálózat-alapú mobilitáskezelés során ezt a funkciót hálózati elemek látják el, ezért alkalmazása felhasználói és üzemeltetői szempontból is előnyösebbnek bizonyul. Ennek a megközelítésnek jelenleg a Proxy Mobile IPv6 (PMIPv6) protokoll a legnépszerűbb szabványosítása. A protokoll számos olyan kiegészítéssel rendelkezik, amelyek lehetővé teszik többek között a Fast Handover, Prefix Delegation funkciók és QoS szolgáltatás támogatását a PMIPv6 domainen belül.

Dolgozatom első részében bemutattam a hálózat-alapú mobilitáskezelés alapvető jellemzőit, használatának előnyeit, valamint néhány lehetséges felhasználási módját. Ismertettem a PMIPv6 protokoll alapvető működését, az ehhez szükséges hálózati topológiát és protokoll által bevezetett hálózati elemeket. Hasonló módon elemeztem a protokollhoz specifikált Fast Handover, QoS és Prefix Delegation kiegészítések jellemzőit, motivációit, a módosított hálózati elemeket és azok részletes működését a PMIPv6 hálózaton belül.

Ezt követően a kiindulásként kapott szimulációs modellt felhasználva ismertettem a protokoll kiegészítéseinek modellezéséhez szükséges megfontolásokat, és elkészítettem az egyes protokoll kiegészítések fogalmi modelljeit. A modellek segítségével javaslatokat tettem az OMNet++/INET környezet és a kiindulási PMIPv6 modell ismeretében az implementáció során elvégzendő módosításokra, a felhasználandó modulokra és metódusokra.

Munkám során az INET/OMNeT++ szimulációs rendszer kiterjesztéséhez szükséges feladatok megismerésén túl végehajthattam egy protokoll modellezésének lépéseit, valamint megismerkedhettem a PMIPv6 protokoll és kiegészítéseinek működésével.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.