A Proxy Mobile IPv6 (PMIPv6) protokoll funkcionális- és teljesítményvizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Bokor László
Hálózati Rendszerek és Szolgáltatások Tanszék

Az Internet terjedése során felmerült az igény, hogy ne csak hordozhatóságot támogassa az Internet Protokoll (IP), (azaz a különböző pontokon Internetre csatlakoztatott eszköz globális elérhetőségét), hanem a mobilitás kezelés is lehetséges legyen. Ilyenkor már arról beszélnünk, hogy folyamatos, szakadás nélküli kommunikációt kell mozgás közben biztosítani a mobil eszközök számára még akkor is, mikor hozzáférési pontot változtatnak.

További tendencia, hogy mindent IP alapon, az „all-IP” koncepció szerint valósítsunk meg.

Ezt a szemléletet követi az IP és annak mobil kiterjesztése, (a Mobile IP felhasználási területei), mikor a különböző technológiák IP felett történő egyesítését szorgalmazza. Ezzel magasabb fokú kompatibilitást és átjárást lehet biztosítani az egyes technológiák, eszközök között.

Ilyenkor figyelembe kell venni, hogy egy eszköz mobilitását kell-e kezelni, vagy egy hálózat mobilitásának a kezeléséről van-e szó. Ezekre a kérdésekre adnak megoldást, a Mobile IPv4, Mobile IPv6, Hierarchikus Mobil IPv6, Proxy Mobil IPv6, és NEMO, valamennyien többnyire IP alapon. A MIPv4, MIPv6, HMIPv6 és a PMIPv6 egy egy eszköz mobilitásával, míg a NEMO egy teljes hálózat mozgásával foglalkozik. Példával illusztrálva a PMIPv6 egy telefonjával internetező felhasználót jelent, míg a NEMO-t használók azok, akik például egy vonaton utazva egy mobil operátor internetét használják úgy, hogy azt Wi-Fi hálózat segítségével megosztják egymás között.

A Proxy Mobile IPv6 egy hálózat-központú megoldás, mikor a mobil eszköz nem tud semmit arról, hogy mobilitás-kezelés történik a háttérben.

A dolgozat ennek a funkciónak a bemutatásáról szól, bemutatva a Mobile IPv6 és a Proxy Mobile IPv6 közötti különbségeket, tipikus felhasználási területeit, tovább az egyes példa hálózatok minőségi jellemzőit.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.