A QCM módszer lehetséges használata tisztatéri környezet minősítésére

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Ender Ferenc
Elektronikus Eszközök Tanszéke

A QCM (Quartz Crystal Microbalance) mérés egyre jobban kezd elterjedni, ám a levegő áramlására történő kristályon lerakódó por mérésére a használata még nem elterjedt.

Szakdolgozatomban különböző eljárások során keresek megoldást arra, hogy a levegőben szálló por mennyiségét és koncentrációját hogyan tudom pontosan mérni ezzel a mikromérleggel, amely a kvarc kristály rezonátor rezonanciafrekvenciájának változását detektálja. A mérés azt használja ki, hogy a rezonanciafrekvencia változik a tömeg változásával. A tömege megváltozik például akkor, ha a kristályra por, vagy egyéb szennyeződés kerül.

Kihívást jelentett a mérés során, hogy sok más tényező van, amelyek könnyen befolyásolhatják a mérést, így a feladatom jelentős része volt, hogy olyan modelleket, kísérleteket készítsek, amelyben a por mennyisége változik, viszont a többi paraméter állandó marad, mint például a páratartalom, vagy hőmérséklet.

Az egész mozgatóereje, hogy ezzel a tisztatér környezetét fel lehessen mérni, amelyet az határoz meg, hogy egy adott térfogatú levegőben (köbláb) mennyi a por, szennyeződés és ezt a QCM méréssel ki lehessen mutatni.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.