A Quagga OSPF útvonalválasztó protokoll implementációjának teljesítményvizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Rétvári Gábor Ferenc
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A Quagga nyílt forráskódú útvonalválasztó protokoll platform OSPF implementációját széles körben használják a gyakorlatban. Manapság az egyre növekvő hálózatokban egyre nagyobbak az útválasztási tartományok és a növekvő linkállapot forgalom jelentősen megnöveli az OSPF jelzési idejét. A diplomaterv célja, hogy megvizsgálja, a Quagga OSPF útválasztó modul mekkora linkállapot forgalmat képes kezelni.

Az első fejezetekben betekintést ad az OSPF protokoll működésébe, különös tekintettel a linkállapot üzenetek felépítésére és típusaira. A továbbiakban ismerteti a Quagga OSPF implementációjának kialakítását, a linkállapot adatbázis szervezését. A mérési módszer kidolgozása után végigkísér egy implementációs folyamatot a harmadik fejezetben, mely során a Quagga OSPF modulja képes lesz szövegfájlból linkállapot hirdetések beolvasására és az adatbázisba illesztésre. Ezen felül még két további művelet, a keresés és a törlés is implementálásra kerül.

Az utolsó fejezetben az eredmények elemzésére kerül sor, majd mérési eredmények vizsgálata után választ ad az olvasónak az eredetileg felmerült kérdésre, vagyis, hogy egyes, néha az internettel egyidős protokollok milyen mértékben képesek elviselni nagy forgalmi terhelést, valamint javaslatot kapunk arra, hogy milyen módon lehetne javítani az adatbázis szervezés működését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.