A ROHC fejléctömörítés megvalósítása és kiértékelése a Click keretrendszerben

OData támogatás
Konzulens:
Németh Felicián Bálint
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A fejléctömörítés fontos kérdés a multimédiás adatátvitel során és mobil környezetben. Ezeknél az alkalmazásoknál fontos, hogy a fejléc információk minél kisebb részét tegyék ki a csomagnak, azaz minél kisebb legyen az overhead. IPv6 esetén az overhead mértéke még nagyobb. A protokollmezők többlet információi jelentősebb overheadet jelentenek a hangátvitelnél, mert azok a csomagok kisméretűek, így az átviteli protokollok mezői nagyobbak is lehetnek, mint a kódolt hang.

Bemutatom az IETF által szabványosított több fejléc tömörítő módszerrel, az RFC2507 és a ROHC algoritmussal. Ezeknek az eljárások megvalósítása nehéz feladat a különböző átviteli rendszerekben, ezen segít a moduláris felépítésű Click keretrendszer, ami könnyű megvalósítást tesz lehetővé, ezért ebben a keretrendszerben valósítottam meg a tömörítő eljárást.

A megírt modult összehasonlítottam a Clickben már létező modullal (RFC2507), ehhez egy virtuális gépen kialakított teszt környezetet használtam, amit Mininetben valósítottam meg. A teszt során összevetettem a két modul áteresztőképességét és késleltetését.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.