A SNOMED CT grafikus szerkesztése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Kovács Tibor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban az egészségügyi informatika egy folyamatosan változó szakterület, melynek következtében az egészségügyi intézmények közötti együttműködés kiépítése és fenntartása egyre nehezebb feladat. Dolgozatomban arra törekszem, hogy elősegítsem az együttműködést egy olyan megoldást nyújtva, amely által az egészségügyben használt terminológiai adatok reprezentálása és módosítása egységes, szabványos formában történik.

Jelen tézis célja egy beágyazható Java programkönyvtár megvalósítása technológiai szabványok felhasználásával, amellyel lehetőség van a Systematized Nomenclature of Medicine - Clinical Terms (SNOMED CT) ontológia és a hozzá létrehozott ábrázolási szabvány szöveges és grafikus megjelenítésére, valamint szerkesztésére.

A programkönyvtár desktop és web alapú alkalmazásokba egyaránt beágyazható, valamint támogatja az egyidejű ábrázolást és editálást. A létrehozása során felhasznált szabványoknak (Ecore, EMF, ANTLR) köszönhetően a megvalósított modell képes mind a szöveges, mind a grafikus szerkesztő alapjaként funkcionálni, amely által a megjelenítés és szerkesztés folyamata gyorsan és átláthatóan végezhető. Emellett a létrehozott modell egy közös alapot nyújt a desktop és web alapú szerkesztésnek, illetve biztosítja az ábrázolási szabvány módosulása esetén a változások, kiegészítések gyors és könnyű integrálhatóságát a programkönyvtárba.

Azért, hogy a dolgozatom során szemléltessem a programkönyvtár funkcionalitását és működését, mind a desktop, mind a web alapú szerkesztőt beágyaztam egy-egy általam készített alkalmazásba, továbbá sikeresen integráltam a desktop alapú szerkesztőt egy komplex egészségügyi szoftverbe.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.