A SOAP és a REST technológiák összehasonlítása Java és .NET környezetben

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Simon Balázs
Irányítástechnika és Informatika Tanszék

Napijainkban interneten akarunk ételt rendelni, számlákat befizetni, vagy egyszerűen az időjárást megnézni, ezeket a funkciókat akarjuk elérni mobilról, számító gépről, tablettről vagy más eszközről, több platformot használva(Android, IOS, Windows stb), és minden eszközről ugyanazokat a funkciókat akarjuk elérni és ugyanazokat a műveleteket elvégezni.

Erre lehetőséget adnak a web alkalmazások, és legtöbb esetben webszolgáltatásokat használnak hogy függetlenítsék a szerver oldali logikát a kliens oldali logikától, így egy felhasználónak elég a webszolgáltatás kliensét használnia hogy elérje a kért funkciókat.

Így a felhasználónak se kell az egész logikát letöltenie, hanem elég csak a felhasználói felületet biztosító alkalmazást, és a fejlesztők is külön tudnak koncentrálni a szerver oldali projekt fejlesztésére és kliens oldali projekt fejlesztésére, anélkül hogy ezek szorosan lennének csatolva.

De a webszolgáltatások más problémákra is adnak megoldásokat, például gép-gép kommunikációra.

A webszolgáltatások megvalósítására a REST és a SOAP legelterjedtebb, én ennek a dolgozatnak a keretében bemutatom ezt a két üzenet formátumot, és egy azonos szolgáltatást implementálok JAVA és .NET környezetekben, és ez alapján próbálom meg a REST-et és a SOAP-ot összehasonlítani.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.