A SensorHUB IoT Platform menedzselése és üzemeltetése

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Lengyel László
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

A Tárgyak Internete (IoT) témakör és az egyre növekvő IoT alkalmazási területek száma elkerülhetetlenné teszi a hagyományos informatikai menedzsment eszközök továbbfejlesztését és kiterjesztését. A gombamód szaporodó IoT platformok számos összetevőt és technológiát magukba foglalnak, azonban jellemzően mindegyik részegység saját menedzsment és teljesítmény monitorozó megoldással rendelkezik. Ezek kezelése és használata nehézkes és nem túl hatékony. Ezért célszerű egy egységes menedzsment és teljesítmény monitorozó rendszerbe integrálni a különböző komponenseket, amely egyszerű és hatékony kezelhetőséget biztosít.

A diplomatervezési feladat lehetőséget nyújtott a BME-AUT és a NETvisor Zrt. közös, a fentebb említett integrált teljesítmény monitorozó megoldás kifejlesztését megcélzó projektjében való részvételre. Ez a megoldás a SensorHUB – amely a BME-AUT által fejlesztett IoT platform – teljesítmény monitorozását a NETvisor által kifejlesztett Performance Visor (PVSR) monitorozó szoftver segítségével végzi. A feladatom az volt, hogy definiáljak egy olyan szabványos API-t (Application Programming Interface), amelyen keresztül a SensorHUB komponenseinek aktuális teljesítménye monitorozható, majd implementáljam ezt a monitorozó megoldást a PVSR-ben oly módon, hogy az üzemeltető lekérdezhesse és megjeleníthesse a SensorHUB aktuális státusz információit és szükség esetén riasztásokat generáljon a hibás működés jelzésére. Ezen túl kidolgoztam a megoldás műszaki dokumentációját is.

A fejlesztés során megismerkedtem a SensorHUB-bal és alkotóelemeivel. Mindegyik összetevőre vonatkozóan, mint például a nyílt forrású Apache Hadoop és a VerneMQ, áttekintettem a már létező menedzsment opciókat, és meghatároztam a legmegfelelőbbet a releváns paraméterekkel és eseményekkel. A PVSR számos adatgyűjtési módszert kínál, melyek közül kiválasztottam az aktív kollektorokat, amelyeket szkriptek segítségével aktiváltam, hogy a szükséges, a SensorHUB komponenseire vonatkozó adatokhoz a korábban definiált API-n keresztül hozzá tudjanak férni. Az összegyűjtött adatok diagrammokként jeleníthetők meg, valamint küszöbértékek segítségével riasztások definiálhatók a hibás, vagy a normálistól eltérő működés jelzésére.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.