A Smog-1 PocketQube elsődleges energiaellátó rendszere

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Dudás Levente
Szélessávú Hírközlés és Villamosságtan Tanszék

A SMOG-1 egy PocketQube méretű műhold, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen gépész- és villamosmérnök hallgatók, illetve oktatók közreműködésével készül. A fedélzetre kerülő spektrumanalizátor az ember által épített antennák kisugárzott elektromágneses szennyezését méri a Föld körül a földfelszíni műsorszórók frekvenciasávjában, azaz 460 MHz és 860 MHz között.

A kis térfogat, illetve kis tömeg miatt a fedélzetre csak egyszerű és kis teljesítményű mérő- és kommunikációs rendszer került. A műhold élettartama nagyban függ a rendszer energiamérlegétől, így a folyamatos, megbízható energiaforrás lételeme az eszköznek, anélkül egy alrendszer sem működhetne. Dolgozatomban az elsődleges energiaellátó rendszer tervezését, építését és mérését mutatom be, amely felelős az energiamérleg pozitív irányban való tartásáért.

Az űrben az egyetlen megújuló energiaforrás a napfény, így a napból beérkező energiából kell ellátni a műhold teljes fedélzeti rendszerét. A műhold minden oldalára elhelyzett napelem táblák a Napból érkező sugárzott elektromágneses energiát vezetett elektromos energiává alakítják, a beérkező teljesítményt maximalizálja a cellákhoz közel elhelyezkedő MPPT algoritmust alkalmazó tápegység, ami az akkumulátort tölti optimalizált hatásfokkal. Az akkumulátorból kivett teljesítményt a fedélzeti elektronika számára szükséges stabil feszültségszintre a másodlagos energiaellátó rendszer alakítja át.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.