A Telepathy framework vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Bányász Gábor
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Szakdolgozatom témája a Telepathy kommunikációs keretrendszer ismertetése és annak vizsgálata, hogy hogyan lehet egy saját protokollt használó komponenst a rendszerbe integrálni, valamint egy ezt a komponenst használó példaprogram megírása.

Dolgozatomban bemutatom a Telepathy felépítését és működését, ismertetem az alapfogalmakat. Mivel a Telepathy működésének alapja a D-Bus IPC (inter-process communication) rendszer, ezért ennek bemutatására is kitérek.

Esettanulmányként elemzem a Telepathy egyik gyakorlatban is használt komponensét, a telepathy-idle-t, mely az IRC protokoll használatát teszi lehetővé.

Megtervezek és elkészítek egy több programból álló rendszert, mely egy chat szerverből, egy kliensből és a kettő közötti kommunikációt lebonyolító Telepathy plugin-ból áll. A szervert és a kliensprogramot a Qt keretrendszert felhasználva készítem el, míg a plugin-hoz a Telepathy GLib-hez készített programkönyvárát használom, ezzel is szemléltetve a Telepathy rugalmasságát, a különböző technológiáktól való függetlenségét.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.