A Volvo EBD vállalati beszerzési rendszer tesztautomatizálása

OData támogatás
Konzulens:
Szabó Zoltán
Automatizálási és Alkalmazott Informatikai Tanszék

Napjainkban a szoftverfejlesztési projektek egyre nagyobb részét képezik a minőségbiztosítási és tesztelési feladatok. A komplexebb szoftverrendszerek elterjedésével nagy hangsúlyt kap a készülő rendszer minősége és annak ellenőrzése. Célunk az alkalmazások hibáinak minél korábbi detektálása. Ennek érdekében már a szoftverfejlesztés kezdetén, a specifikáció készítésekor bekapcsolódik a tesztelő a folyamatba, végigköveti a fejlesztés valamennyi fázisát.

A nagyméretű és komplex alkalmazások tesztelése rendkívül idő- és erőforrásigényes feladat. A tesztelés fontosságát felismerve az utóbbi időben megjelentek olyan eszközök, amelyek segítségével jelentős időt és költségeket takarítva meg automatikusan futtatható teszteket hozhatunk létre. Az iteratív fejlesztésnek is nélkülözhetetlen eleme az automatizált tesztfuttatásra alapozott folyamatos integráció.

Dolgozatomban áttekintem a tesztelési alapfogalmakat, feladatokat, életciklus modelleket, tesztelési szinteket majd felvázolom a Volvo beszerzési rendszerének szerkezetét. Ismertetem és elemzem a piacon elérhető népszerű fizetős és ingyenes teszt eszközöket – különösen a tesztautomatizálás területére fókuszálva, – majd a kapott eredményeket mérlegelve részletezem a webes vállalati beszerzési rendszer automatizált tesztkörnyezetének megvalósítandó tervét. Végezetül bemutatom az automatizált UI tesztelés lehetőségeit mobiltelefonos applikációkra is a két legnépszerűbb operációs rendszer (Android, iOS) esetében, illetve egy ingyenesen elérhető (és letölthető) mintaalkalmazással szemléltetem.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.