A Youtube videómegosztó vizsgálata

OData támogatás
Konzulens:
Dr. Molnár Sándor
Távközlési és Médiainformatikai Tanszék

A feladatom a világ legnépszerűbb videómegosztójának vizsgálata, statisztika készítése és elemzése. A statisztikát általános, videó kategóriánként és feltöltés éve szerinti bontásban is elvégezve.

A feladat megoldásához új ismeretekre volt szükségem. Az első a YouTube API (Application Programming Interface) megismerése. Ennek segítségével lehetséges adatok lekérdezése YouTube-tól. Két lekérdezést fogalmaztam meg. A videókról való adatok letöltéséhez kell egy és lejátszási listákhoz tartozó kérés pedig sok videó azonosító kinyeréséhez szükséges.

Ezekre a kérésekre a böngésző JSON nyelven válaszol. Ezt a kimenetet Python program segítségével dolgoztam fel. Ez a program az adatok feldolgozása mellett egy adatbázist is kitölt. A program és az adatbázis közötti kapcsolatot SQLite biztosítja. Amely a továbbiakban az adatbázis és a feldolgozásra használt MatLab között is a kapcsolat biztosításáért felelős.

Az adatok feldolgozására a MatLab nevű programot választottam. Készítettem egy script-et, mely egyszeri lefuttatásával megjelennek a kívánt ábrák és grafikonok, valamint némely szükséges kiszámolt pontos érték is.

A grafikonok készítése közben készült azok dokumentációja és elemzése. Első lépésként általánosságban jellemeztem az adathalmazt. Illetve ábrákat készítettem a tulajdonságai szemléltetésére. Ezek különböző eloszlás függvények.

Az általános jellemzés után a videók közül kiválasztottam a „zene” kategóriájú videókat és ezek tulajdonságait hasonlítottam össze a többivel. Majd az összes kategóriát külön is ismertettem és tulajdonságaikat vizsgáltam.

A feladatnak megfelelően a videók hosszát vizsgáltam kategóriák szerint. Erre készítettem átlagokat és szórásokat szemléltető ábrákat. Továbbá kördiagramokon szemléltettem néhány kiválasztott kategória eloszlását bizonyos videó hosszak szerint.

Végül a videókat a feltöltésük éve szerint is felosztottam, majd a hosszokat vizsgáltam hasonló ábrákon.

Letölthető fájlok

A témához tartozó fájlokat csak bejelentkezett felhasználók tölthetik le.